Karın ağrısından şikayetçiydi, hamile olduğu öğrendi

Hint Okyanusu’ndaki Reunion Adası’nda yaşayan 37 yaşındaki bir kadın, karnında 10 gündür süren ağrı ve giderek kötüleşen şişkinlik şikâyetiyle Fransa’daki doktorlara başvurdu.

Taramalar, karın boşluğunda normal şekilli bir fetüsün büyüdüğünü ortaya çıkardı. Dış gebelik olarak bilinen bu tıbbi olay, çocuk için neredeyse her zaman ölümcül olarak biliniyor. Ancak doktorlar bebeği 29 haftalıkken doğurmayı başardılar ve üç ay içinde hem anne hem de çocuk taburcu oldu.

Doktorlar bu gebeliklerin çok nadir olduğunu ancak fetüsün, fallop tüplerinde veya yumurtalıklarda büyümeye başlaması durumunda mümkün olabileceğini söyledi. Zamanla bunlar yırtılabilir ve fetüsün boşluğa “kaçmasına” neden olabilir.


Fetüsün ölüm şansı yüzde 90 kadar yüksektir. Hayatta kalmayı başaranların ise beşte birinde doğum kusurları ya da beyin hasarı bulunuyor.

Doktorlar, bebeklerin 24. haftadan itibaren rahim dışında yaşayabileceğini söylüyor ancak hayatta kalma oranı daha düşük, yüzde 68’i hayatta kalıyor. Ayrıca 21. haftada doğduktan sonra hayatta kalan bebek vakaları da bulunuyor.

Karşılaştırma yapmak gerekirse, 29. gebelik haftasında bebeklerin yüzde 80 ila 90’ı hayatta kalıyor.

Doktorlar, bebeği yenidoğan yoğun bakım ünitesine nakletmeden önce karından kesi yaparak bebeği doğurdu.

Anne, doğumdan 12 gün sonra doktorların plasentasının geri kalanını alması için ayrı bir ameliyata gitti.

Hem anne hem de bebek doğumdan üç ay sonra taburcu edildi. Annenin halihazırda iki çocuğu vardı ve daha önce de düşük yapmıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir