Yeni işe başlayan gençlerin yaklaşık yarısı ilk aydan başka işlere başvuruyor. Gençlerin çalışma hayatından neden aradıklarını bulamadığını uzmanlar yorumladı.
İşe başlar başlamaz iş arıyorlar.
Aktif olarak iş aramadığı halde iyi bir teklif gelirse değerlendireceğini söyleyenler dünyada yüzde 41, Türkiye’deyse yüzde 38 seviyesinde oluyor.
Gallup’un son araştırmasındaki veriler de çalışan sadakatinin dünyada yüzde 23, Türkiye’de yüzde 14 olduğunu gösterirken, ABD’de bu oran yüzde 32, Avrupa’da yüzde 13 ve kurumsallaşmış olarak nitelenen şirketlerdeyse yüzde 72 seviyesinde olduğu görülüyor.
20 yaşında bir endüstriyel tasarım öğrencisi olan Zeynep, maaşlara yönelik önemli bir hesaplama yaparak sorunu ortaya koyuyor:
Gençler neden sık iş değiştiriyor?
Gençlerin beklentilerini yüksek bulan, hedeflerine daha kısa sürede ulaşma istekleri olduğunu söyleyenler de var.
ODTÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Ercan, gençlerin sadakatlerinin yüksek olmadığını ifade ederek, “Orta ve uzun vadeli optimizasyonu gençlerde göremiyoruz. Bir süre işte kalsa güzel paralar alacak ama anında cebinde para gördüğü için gidip kurye oluyor” tespitinde bulundu.
Gallup’a göre çalışan sadakatinde temel faktörler ‘gaye’, ‘gelişim’, ‘alakadar yöneticiler’, ‘iletişim’ ve ‘güçlü yönlere odaklanma’ olarak öne çıkıyor. İnsanlar çalışmak için yaşamak değil, yaşamak için çalışmak istiyor.
Deneyimli sanayici Adnan Dalgakıran, rekabetin “katma değer”de değil maliyet üzerinden hesaplandığını belirtirken, ilk tasarrufa gidilen kısmın da “işgücü” olduğunu iletiyor. “Nitelikli” çalışanın da bu ortamda fazla ücret alacağı yere gittiğini iletiyor. Ayrıca, şirketleri kendi verimsizliklerini çalışana az hak, daha düşük ücret vererek kapatmaya çalıştığını ekliyor.
Siz ne diyorsunuz? Gençler iş beğenmiyor mu? İşveren sömürüyor mu? İş hayatı hayal kırıklığı mı? Yorumlara bekliyoruz.