Altında ‘kota’ zirvesi tamam

Mücevher İhracatçıları, Hazine ve Ticaret Bakan Yardımcılarıyla Sorunlarını Görüştü

MİTHAT YURDAKUL / Ankara –
Mücevher İhracatçıları Birliği (MİB) yöneticileri, Ankara’da Hazine Bakan Yardımcısı Osman Çelik ile Ticaret Bakan Yardımcıları Sezai Uçarmak ve Volkan Ağar’la bir araya gelerek sektörlerinde yaşadıkları sorunları dile getirdi.

MİB Başkanvekili Ayhan Güner, yapılan değerlendirmede Türk mücevher ihracatının geçmiş yıllarda yapılan çalışmalarla 8 milyar dolar seviyelerine ulaştığını ve dünya mücevher pazarından aldığı payın 2019’da yüzde 5.39’dan 2023’te 7.55’e kadar yükseldiğini belirtti. Güner, “Bu payı artırmak mümkün. Ülkemizin tekrar ihracatçı pozisyonuna gelmesi için altın ithalatının serbest olması gerekmektedir,” dedi.

Erişim Sorunu ve Altın İthalatı

Güner, Türkiye’nin Rusya ve Çin ile birlikte dünyada en fazla altın ithal eden ülkeler arasında yer aldığını belirterek, “Altın ithalatı kötü bir şey değil. Türk halkı altını bir tasarruf aracı olarak görüyor. Bir ülkenin elinde ne kadar çok altın varsa, o kadar güçlüdür,” şeklinde konuştu.

MİB Yönetim Kurulu Üyesi Murad Köşker ise bakan yardımcılarının, altın ithalatına cari açık nedeniyle kota getirildiğini söylediğini aktararak, “Biz ise büyük şirketlerin bu kotaları yerine getirebildiğini ancak yüzlerce küçük kuyumcu atölyesinin bu yükümlülükleri yerine getiremediklerini dile getirdik. Bu atölyelere altına erişimin sağlanmasını talep ettik ve bakan yardımcıları bu konuda çalışacaklarına dair söz verdiler,” ifadelerini kullandı.

Altın Fiyat Farkı ve Cari Açık

Köşker, bakan yardımcılarının 45 milyar dolarlık cari açık ve 32 milyar dolarlık altın ithalatı karşısında mücevher sektörünün 7 milyar dolarlık ihracat yapmasına rağmen geriye kalan 25 milyar doları sorduğunu belirtti. Köşker, “Altının bankacılık işlemlerinin yasal olmadığı alanlarda dünya genelinde ödeme aracı olarak kullanıldığını ve Türkiye’nin Orta Doğu ve Türk Cumhuriyetleri’nden bir şey aldığında altını ödeme aracı olarak kullandığını aktardık,” diye konuştu.

Köşker ayrıca iç ve dış piyasadaki altının kilogramı arasındaki 5 bin dolarlık fiyat farkına da dikkat çekti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir