Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2025 Dünya Hükümetler Zirvesi’nde “Çoklu Ekonomik Blokların Ortaya Çıkışı” başlıklı oturumda önemli açıklamalarda bulundu. Küresel ticaretin bölünmelerinin Türkiye’yi nasıl etkilediği üzerine konuşan Şimşek, Türkiye’nin bu süreçte daha dayanıklı olabileceğini belirtti. Bakan, Türkiye’nin sürdürülebilir ekonomik büyüme için attığı adımları da aktardı.
TÜRKİYE EKONOMİSİ DAYANIKLI MI?
Bakan Şimşek, küresel ticaretteki bölünmelere karşı Türkiye’nin daha az kırılgan olabileceğini belirterek, “Çünkü ticaretimizin yaklaşık yüzde 62’si serbest ticaret anlaşmamız olan taraflarla ve yüzde 80’i Avrupa Birliği, Orta Asya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ile yapılıyor. Yani kısmen daha az kırılgan olduğumuzu düşünüyorum,” dedi. Şimşek, Türkiye’nin 3 yıllık ekonomik programının başarılı bir şekilde ilerlediğini ve bu süreçte enflasyonun düşüşe geçtiğini ifade etti.
TÜRK LİRASI PERFORMANSI
Türk lirasının dolar karşısındaki durumu hakkında da konuşan Şimşek, yüksek enflasyon nedeniyle liranın nominal olarak zayıflamasının anlaşılır olduğunu, ancak reel efektif döviz kuru açısından Türk lirasının iyi performans gösterdiğini söyledi. Şimşek, dezenflasyon programlarının liranın değer kazanmasına katkı sağladığını vurguladı.
CARİ AÇIK VE REZERVLERDE SON DURUM
Bakan Şimşek, Türkiye’nin cari dış dengesinin iyileştiğini ve cari açığın milli gelire oranının yüzde 0,6’ya düştüğünü açıkladı. Ayrıca, son 1,5 yılda rezerv birikiminin 126 milyar dolar arttığını ve ekonominin dış şoklara karşı güçlü bir şekilde korunmaya alındığını belirtti.
ABD GÜMRÜK VERGİLERİNİN ETKİLERİ
ABD’nin gümrük tarifelerinin Türkiye’ye etkisi hakkında da değerlendirmede bulunan Şimşek, Türkiye’nin ABD’nin tarifeleri nedeniyle “manşetlerde olmasını” beklemediğini ifade etti ve “Çünkü ABD tarafından zaten yüksek gümrük vergilerine tabi tutuluyoruz. Ayrıca, son 20 yıla baktığımızda ABD’ye karşı toplamda ticaret açığımız var. Dolayısıyla, siyasi olmadığı sürece ABD’nin yüksek gümrük vergilerine tabi olmak için aslında gerekli kriterleri karşılamıyoruz,” dedi.
BÖLGESEL ENTEGRASYONUN ÖNEMİ
Bakan Şimşek, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinin siyasi engellere rağmen sürdüğünü belirtirken, bölgesel entegrasyonun Türkiye için büyük önem taşıdığını vurguladı. Şimşek, Körfez İşbirliği Konseyi ile serbest ticaret anlaşması yapmayı hedeflediklerini ve Suriye’nin istikrara kavuşmasını arzu ettiklerini belirtti. Ayrıca, Rusya ile iyi ilişkiler sürdüren Türkiye’nin, Avrupa ile ilişkilerini de güçlü tutmayı sürdürdüğünü ifade etti.
More Stories
Türkiye, halka arzları yavaşlatmayı tartışıyor
Çayırhan Termik Santralı ve maden sahalarının özelleştirilmesi için ihale 4 Mart’ta: Maden işçisi yollarda
Ekonomistler uyardı: Almanya geride kalacak